Jesteśmy zaangażowani w tworzenie dobrych produktów z prostych i naturalnych składników, które uzupełniają zrównoważoną dietę i są dobre dla naszej planety.

Aby zaoferować to co jest najlepsze w naszych produktach, McCain angażuje się w pracę w ramach 4 głównych obszarów:

1. REDUKCJA TŁUSZCZÓW NASYCONYCH

75% mniej tłuszczy nasyconych w produktach McCain od 2011 roku.
Sposób wytwarzania naszych produktów jest prosty: ziemniaki (których podróż można prześledzić od pola do widelca) są obrane, umyte, pokrojone, podsmażone i zamrożone. Na etapie wstępnego smażenia, McCain definitywnie zaprzestał stosowania oleju palmowego od 2011 roku. Przyczyny takiego stanu rzeczy są jasne zarówno na poziomie odżywczym, jak i środowiskowym: wysoka zawartość tłuszczów nasyconych, olej palmowy zwiększa poziom cholesterolu we krwi i zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Ponadto produkcja oleju palmowego przyczynia się do masowego, często niekontrolowanego wylesiania. Olej słonecznikowy jest zdrowszą alternatywą i ma duży wpływ na redukcję tłuszczów nasyconych w naszych produktach.

2. REDUKCJA SOLI 

Od 2011 roku, McCain zredukowało zawartość soli w swoich produktach o 40%, co odpowiada 400 kg.
Wzrost ciśnienia krwi, choroby układu krążenia, osteoporoza, szkodliwe działanie soli są dobrze znane. Znacznie zmniejszyliśmy ilość soli w naszych produktach, osiągając średnio poziom 0,6g/100g dla produktów zawierających sól.

3. PODAWANIE RZETELNYCH INFORMACJI O WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH

44% produktów McCain spełnia kryteria marki certyfikacyjnej „Better For You”.
Prawie połowa z 170 naszych produktów spełnia kryteria certyfikatu „Better For You”. Oznacza to, że poziom soli jest niższy niż 0,5g/100g, a ilość tłuszczów ocenianych jako nasycone poniżej 1,5g/100g. Ponadto, McCain aktywnie wspiera i stosuje etykietowanie Nutri-Score na przodzie swoich opakowań. System ten posiada kolorowo oznaczoną etykietę, która wskazuje ogólną wartość odżywczą danego środka spożywczego w skali od A do E. Zapewnia konsumentom łatwe do odczytania i zrozumiałe informacje dotyczące wartości odżywczej produktu.

4. ZAPEWNIANIE PAKOWANIA ECO 

15% mniej opakowań.
Oprócz zmniejszenia ilości opakowań, McCain rozpoczął projekt badawczy we współpracy z różnymi uniwersytetami, instytucjami i ośrodkami badawczo-rozwojowymi w celu opracowania opakowań w 100% przyjaznych dla środowiska.