Veggie Fries z tacos i wegańskimi falafelami

Veggie Fries z tacos i wegańskimi falafelami

Składniki

Tacos

Awokado

Ciecierzyca

Puree sezamowe

Czosnek

Oliwa z oliwek

Mąka

Świeża kolendra

Kminek

Sos śmietanowy

Sok z cytryny

Sól i pieprz

Przygotowanie

 

1. Przygotuj Falafele: Wymieszaj ciecierzycę, puree sezamowe, czosnek, oliwę z oliwek i mąkę, aż uzyskasz jednorodne ciasto. Następnie dopraw świeżą kolendrą, kminkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Formuj ciasto w kulki tej samej wielkości.

Piecz w piekarniku przez 12 do 15 minut w temperaturze 200°C.

2.  Podczas pieczenia falafeli, pokrój awokado i czerwoną cebulę w plasterki. Sos śmietanowy dopraw sokiem z cytryny, świeżymi ziołami, solą i pieprzem. Podpiecz tacos.

3. Przed zakończeniem pieczenia falafeli rozpocznij smażenie Veggie Fries, we frytkownicy, przez 2:30 minut, w temperaturze 175°C.

4.  Skomponuj danie na talerzu wg uznania.

Porady

 

Możesz stosować różne przepisy na falafele i wprowadzać zmiany.

Używaj świeżych ziół lub sałat w swoim przepisie, aby talerz był pełen kolorów.